Voedsel allergie

Voedsel allergie

Veel honden kampen met een of andere vorm van allergie of vertonen allergische klachten. Dit kan veroorzaakt worden door een allergie, zoals een voedselallergie, vlooienallergie, omgevingsallergie of contactallergie. In dit artikel leest u meer over allergieën bij honden en wat te doen zoals het toepassen van een eliminatiedieet bij vermeende voedselallergie.

Voedsel allergie bij hond of kat

De laatste tijd horen we steeds vaker berichten dat honden klachten hebben die toegeschreven worden aan voedsel allergie.

In dit artikel gaan we verder in op het ontstaan van een voedingsallergie en wat we daar aan kunnen doen, maar eerst even in het kort een beschrijving van andere allergieën.

Wat is een allergie? 

Een gezond dierenlichaam maakt alleen antistoffen aan tegen ziekmakende indringers zoals ongewenste micro-organismen. Bij een allergie maakt het lichaam antistoffen tegen stoffen waarbij dat niet zou moeten. Een allergie is dus eigenlijk een te overdreven reactie van het afweersysteem.

Verschillende soorten allergieën;

- Vlooien allergie
- Voedsel allergie
- Omgevingsallergie (Atopie )
- Contact allergie

 

 

Kenmerken van een allergie 

Wat het meeste opvalt wanneer een dier een allergische reactie vertroont, is jeuk. Soms kunnen er ook klachten zijn aan de luchtwegen, zoals niezen, moeilijke ademhaling, hoesten. Honden en katten met een allergie hebben meestal jeuk aan de kop, poten en oren. Wanneer er sprake is van een voedselallergie treden er logischerwijs ook problemen op met de spijsvertering.
Jeuk is heel vervelend voor een dier, het dier gaat op de aangedane plekken krabben, schuren en likken. Hierdoor ontstaat vaak dermatitis oftewel een secundaire ontsteking van de huid. Dit kan verergeren tot een bacteriële infectie. Secundaire infecties kunnen o.a. zijn oorontsteking, ontsteking tussen voetkussens, huidontsteking met pusvorming, vettige huid met talgafscheiding en huidschilfers etc.
Een allergie is niet aan een bepaalde leeftijd of ras gebonden, maar over het algemeen wordt het wel vaker bij jonge(re) honden gezien, maar ook op latere leeftijd kunnen ze ontstaan. Dit kan dan komen door een ophoping van afvalstoffen in het lichaam. Een ophoping van afvalstoffen kan ontstaan door stoffen zoals medicijnen, toevoegingen aan voeding, verontreinigingen uit water en lucht, residuen van bestrijdingsmiddelen, zware metalen zoals lood, cadmium, kwik, nikkel, aluminium, arsenicum. Maar ook stofwisselingsproducten uit micro-organismen (bacteriën en schimmels in de darmen), afbraakproducten van eiwitten (urinezuur, ammoniak), afbraakproducten van hormonen (geslachts- bloedsuikerspiegel, stresshormonen) en afbraakproducten van lichaamsweefsels (bloed, slijmvliezen)

Jeuk of andere huidongemakken? Help uw hond er vanaf!

Symptomen van een allergie

- Jeuk
- Rode huid
- Hot spot
- Schilferige huid
- Irritatie tussen de tenen
- Kale plekken
- Haaruitval
- Oorproblemen
- Tranende ogen
- Spijsverteringsproblemen
 

Vlooien allergie:

Een vlooien allergie is de meest voorkomende allergie. Hierbij is de hond zeer gevoelig voor de beten van de vlooi, terwijl de hond zelf helemaal geen vlooien hoeft te hebben. Het speeksel van de vlooi is dan de boosdoener, het allergeen. (veroorzaker van de allergische reactie). Vaak wordt een vlooienallergie dan ook over het hoofd gezien. Een vlooien allergie uit zich vaak in heftige jeuk over het hele lichaam, maar meestal rond de staart, de buik en de rug. De klachten kunnen het hele jaar aanwezig zijn en verergeren naar kaalheid, korsten op de huid en ontstekingen.
Het is belangrijk dat de vlooien aangepakt worden met effectieve middelen. Wij geven er de voorkeur om er voor te zorgen dat uw hond niet aantrekkelijk gevonden wordt door vlooien. Dit kan bijv. door knoflookcapsules aan uw hond te geven. Knoflook bevat o.a. alliine en deze stof heeft heeft o.a. een antiparasitaire (anti-vlo, teek, mijt en worm) en antivirale (virusremmend) werking en kan hierdoor ter ondersteuning gebruikt worden als vlooien- en ontwormingsmiddel bij hond en kat.
Wij hebben in ons assortiment diverse natuurlijke producten die u kunt inzetten om vlooien te bestrijden zoals de knoflookcapsules, vlooienspray, mand- en omgevingsspray en shampoo.
 

Omgevingsallergie:

Wanneer een dier allergisch reageert op omgevingsstoffen die via de lucht of het maag-darmkanaal het lichaam binnenkomen , spreek je een atopie. Mijten en stuifmeel (pollen) zijn hier voorbeelden van. Een dier kan ook lichaamseigen stoffen als 'vreemd' aanzien en deze te lijf gaan. We spreken dan van een auto-immuunziekte.


Contact allergie:

Er is sprake van een contactallergie als de hond reageert op iets waar zijn huid of vacht direct mee in aanraking komt. Op deze plaatsen zie je roodheid en eventueel ook jeuk en bultjes. Deze symptomen zie je meestal op de buik, onderkant van de poten en de kin. Dit omdat het vaak oppervlakten zijn waar de hond op ligt en waar hij op reageert. Het kan soms behoorlijk moeilijk zijn om er achter te komen waar de hond precies op reageert. Dit kan uiteen lopen van logische veroorzakers zoals schoonmaakmiddel, wasmiddel, vloerbedekking, mand, kussen, plastic, metaal, shampoo of bijv. oorzalf. Als de oorzaak eenmaal bekend is dan is de behandeling eenvoudig namelijk het wegnemen van de bron.


Voedsel allergie:

Men spreekt over een voedsel allergie, ook wel voedsel intolerantie genoemd als de hond gevoelig is voor een of meer bestanddelen in de voeding. Dit bestanddeel wordt dan de allergeen genoemd. De meest voorkomende allergische reacties ontstaan door rund, kip, zuivel en tarwe.


Oorzaken van voedselallergie:


Over het algemeen ziet men bij honden die al hun leven lang op droogvoer (brokken) staan veel meer allergische problemen dan bij honden die vanaf het begin al op verse voeding staan.
In brokken zitten veel plantaardige eiwitten die uit heel andere aminozuren (bouwstoffen van eiwitten) bestaan dan de aminozuren in dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn veel beter afgestemd op wat het lichaam van de hond zelf nodig heeft aan bouwstoffen. Als het lichaam dan te veel voedingsstoffen moet omzetten om ze bruikbaar te maken dan komen hierbij veel afvalstoffen vrij. Deze worden door het lichaam verwijderd, o.a. door de nieren, de ontlasting of via de huid. Hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan, blaas- en nier problemen, langdurige diarree en allerhande huidproblemen, ontstekingen etc. De darmen moeten hard werken om de onopneembare afvalstoffen af te voeren en raakt hierdoor overbelast. De darmen kunnen hierdoor te doorlaatbaar worden waardoor de afvalstoffen via de darmwand in het lichaam terecht komen, terwijl ze nog niet voldoende door de darmen zijn afgebroken. Het lichaam ziet deze stoffen als indringers en gaat hierop reageren door ze aan te vallen. Hierdoor ontstaan de typische allergische reacties.

Vele deskundigen zijn van mening dat het verhitten (denatureren) van eiwitten leidt tot de vorming van eiwitcomponenten die super allergene eigenschappen hebben, dus allergieën of voedselintoleranties veroorzaken. Ook andere ingrediënten zoals vetten kunnen door verhitting veranderen waardoor de samenstelling van het ingrediënt verandert.
Een belangrijke oorzaak van voedselallergie is dat de hond een overgevoeligheid (intolerantie) heeft ontwikkeld voor bepaalde chemische toevoegingen in het voer, zoals antioxidanten, conserveringsmiddelen, kleurstoffen e.d.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat, wanneer er sprake is van een voedselallergie, er meestal ook sprake is van een verstoring van de darmflora. Dit uit zich meestal in de vorm van gasvorming in de darmen, winden laten en diarree of dunne ontlasting.
 

Als een allergie eenmaal is ontstaan, kom je er meestal niet helemaal vanaf. Jonge dieren kunnen er soms overheen groeien. Sommige prikkels zijn echter niet te vermijden omdat ze horen bij het normale leven zoals pollen en muggen. Ook vlooien zijn niet 100% te voorkomen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat het lichaam weerbaarder wordt en het immuunsysteem optimaal functioneert.
Om de vicieuze cirkel van jeuk, krabben, ontsteking, krabben te doorbreken moet het betreffende allergeen vermeden worden. Bij een voedselallergie kan dit een bepaald type dierlijk eiwit zijn of bijvoorbeeld granen. Veel brokken bevatten granen, dus kiezen voor een graanvrije variant kan vaak al heel positief uitpakken.

Als symptoombestrijding kunnen ook kruiden ingezet worden. Glidkruid is een zeer effectieve remmer van histamine.
Histamine komt van nature in je lichaam voor; het is een lichaamseigen stof die signalen geeft aan je hersenen of afweersysteem. Als je een allergische reactie hebt, reageert het lichaam 'abnormaal' op een normale stof. Er is sprake van een overgevoeligheid voor die stof. Als er een stof je lichaam binnenkomt die het lichaam ziet als giftig, bijvoorbeeld het gif van een wespensteek, dan brengt het lichaam meer histamine naar die plek. Hiermee kan het lichaam het gif bestrijden. Maar te veel histamine is niet goed; dan treden de bekende allergische reacties op. In plaats dat het lichaam wordt geholpen door de histamine, heeft het ineens last van de histamine.
Om de jeuk te verzachten zijn er verschillende producten beschikbaar. Kijk HIER voor meer info.

Ondersteuning bij allergische klachten:

Bij iedere vorm van allergie of intolerantie moet de barrièrefunctie hersteld worden. Vetzuren kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Vooral EPA (Omega 3) en GLA (Omega 6) zijn waardevol voor het immuunsysteem, omdat ze een ontstekingsremmende werking hebben en een positieve invloed op de huid en de slijmvliezen.
Om de belasting door afvalstoffen te verminderen en daarmee de ontstekingsgevoeligheid terug te dringen is een 2 jaarlijkse reinigingskuur zeer aan te raden. Hiermee wordt het lichaam gereinigd van afvalstoffen, die debet kunnen zijn aan de allergische klachten.
Een goed werkende darmflora is essentieel. In de darmen van ieder dier leven miljarden bacteriën en andere organismen. Als het goed is bestaat het overgrote deel hiervan uit gunstige bacteriën zodat de schadelijke bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Deze bacteriën zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering, maar hun stofwisselingsproducten verzorgen ook de slijmvliezen van de darmen en zijn nodig voor de aanmaak van vitamines en vetzuren.
Om gunstige bacteriën een zo goed mogelijk milieu te bieden, kan het toevoegen van prebiotica zeer goed werken. Prebiotica zijn vezelstoffen die als voedsel dienen voor de gunstige bacteriën. Voeding of supplementen die gunstige bacteriën bevatten wordt probiotica genoemd. Voordat met probiotica begonnen wordt is het raadzaam om eerst de aanwezige darmbacteriën te voeden met prebiotica, zodat het slijmvlies herstelt en de al aanwezige darmbacteriën zich goed kunnen vermenigvuldigen.
Wij hebben verschillende prebiotica en probiotica supplementen in ons assortiment, o.a. van De Groene Os, PUUR, Primeval en Sana Pron.
Natuurlijke probiotica producten zijn bijvoorbeeld vuile (ongewassen) pens of boekmaag. 


Eliminatiedieet: 


Als u vermoedt dat uw hond allergisch is voor bepaalde voedingstoffen en u heeft de andere allergische vormen uitgesloten, dan is er de mogelijkheid tot het volgen van een eliminatiedieet.
Het eliminatiedieet is gebaseerd op het geven van één eiwitbron gedurende een langere periode. Dit moet dan een product zijn wat uw hond niet eerder heeft gegeten. Deze geeft u gedurende een periode van 6-8 weken, zonder ook maar iets anders! Dus ook geen tussendoortjes, snoepjes etc. tenzij het 100% puur is en van dezelfde eiwitbron afkomstig. Dit vergt echt enige discipline voor uw zelf, maar door het strikt te volgen kan men er wel achter komen waar u hond wel en niet tegen kan.
Wanneer de klachten na afloop van dit dieet duidelijk zijn verbeterd of zelfs zijn verdwenen kan men gaan provoceren, dat wil zeggen langzaam telkens 1 enkelvoudig ingrediënt aan het menu van de hond gaan toevoegen en kijken of de klachten terugkomen. Het makkelijkst is dit provoceren met behulp van enkelvoudig diepvriesvlees, dit bevat geen bewerkte of onbekende ingrediënten in tegenstelling tot veel kant en klare brokken en snacks.
Naar onze mening heeft een eliminatiedieet op basis van vers vlees (KVV) een sneller resultaat dan op basis van hypo allergene brokvoeding, omdat deze laatste veel minder natuurlijk is dan vers vlees, door de vele toevoegingen en onbekende ingrediënten, zoals dierlijke bijproducten, (chemische) conserveermiddelen etc.

Mocht bij de hond de klachten weer terugkomen bij een bepaalde eiwitbron dan weet u dat deze niet geschikt is en kunt u hier beter direct mee stoppen en weer tijdelijk teruggaan naar de voorgaande eiwitbronnen waar uw hond goed op reageerde. Door op deze manier strikt het eliminatiedieet te volgen zult u na verloop van tijd een aantal eiwitbronnen hebben gevonden waar uw hond goed op reageert.
Een eliminatiedieet werkt het beste in combinatie met natuurlijke ondersteuning zoals hierboven omschreven, dus met een reinigingskuur en ondersteunde supplementen om ervoor te zorgen dat de darmflora en het immuunsysteem weer zo optimaal mogelijk gaan functioneren.

U kunt uiteraard ook een allergietest laten doen, wij hebben goede ervaringen met de natuurgeneeskundige en holistische aanpak van dierenkliniek Maasduyn.
Op basis van de resultaten van dit onderzoek kunnen we gerichte voedingsschema's samenstellen om uw hond van zijn/haar klachten af te helpen.

Vermoedt u een voedselallergie bij uw hond, dan zijn we graag bereidt om samen met u de mogelijkheden te bespreken!

Webwinkel Keur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »